URUČENE BORAČKE LEGITIMACIJE BRUSKIM BORCIMA Lokalna samouprava poziva ostale borce da dođu u Opštinu i utvrde svoj status

Intoniranjem himne i odavanjem počasti palim borcima minutom ćutanja, u Sali Centra za kulturu Brus započela je svečana dodela boračkih legitimacija bruskim borcima. Predstavnici opštine Brus su u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uručili oko 240 legitimacija, a kako navode iz lokalne samouprave, očekuje se dodela još legitimacija, nakon što ostali borci utvrde svoj status. Svečanom uručenju je prisustvovao i govorio general u penziji Bratislav Dikić.

,,Stojim pred vama sa velikim poštovanjem i čast mi je da ja govorim o vašoj hrabrosti, vojničkoj disciplini, teškim ratnim dejstvima u vremenu kada ste svojom hrabrošću zaštitili  naš narod i našu Srbiju. Nažalost, u proteklom periodu naš narod je morao više puta da sa brani da bi se izborio za svoj opstanak i  državu, a da nije bilo vaše hrabrosti i odanosti, mi danas ne bismo imali slobodu i državu. Vaša žrtva i odanost tokom ratnih godina predstavljaju temelj slobode i mira koji danas uživamo. Vi ste ti koji ste nosili veliki teret i to mora da se poštuje i pominje, da se ne zaboravi. Imali smo težak period tokom poslednjeg rata, gde smo svi mi borci postali ratni zločinci, hapšeni, privođeni, osuđivani. Jedan deo komandanata, generala je u tom periodu završio pod međunarodnim nekakvim sudom pravde – za nas je to nepravda. U tom istom vremenu od 2000. do 2012. tadašnja vlast je oprostila krvnicima koji su ubijali naše policajce i vojnike, narod i decu i oslobodila pravosnažno osuđene preko 2000 ubica. Nadamo se da se to vreme nikad neće ponoviti. Danas imamo poštovanje države i vlasti. Danas su borci počasni građani na državnim ceremonijama, praznicima, sa ponosom se identifikuju boračkim legitimacijama sa kojima će ostvariti svoja prava i povlastice. Danas naš predsednik u znak zahvalnosti Srbije dodeljuje odlikovanja borcima, kojima se podižu spomenice i veličaju naši saborci. Niko od boraca od 2012. do danas nije hapšen, osuđen za ratne zločine i to moramo da cenimo. Danas se brine o borcima. Ratni vojni invalidi dobili su prava i finansijska primanja, borci i njihove porodice imaju  besplatno zdravstveno osiguranje, u mnogim opštinama i povlastice. Nadamo se da će svi borci steći pravo na finansisjku boračku naknadu do kraja života jer su borci koji to zaslužuju. Vi ste heroji našeg naroda i ja sam ponosan što sam jedan od vas“, istakao je general Dikić.

U društvu svojih saradnika, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić zahvalio se u ime Ministarstva bruskim borcima i podvukao da će uvek biti tu za njih.

,,Divno je doći u Brus jer ovo je junački kraj, kraj vojvode Koste Vojinovića, kraj kojim su hodili mnogi srpski velikani od kralja Petra Karađorđevića preko srpskih vladara do vojvode Koste Pećanca. Vi naši borci ste junačku tradiciju potvrdili i dokazali u odbrambeno otadžbinskim ratovima koji su vođeni od 1990. do 2000. General Dikić je svojom krvlju osvedočio patriotizam i rodoljuble boreći se protiv šiptarskih terorista na Kosovu i Metohiji i u  kopnenoj zoni bezbednosti. Svi vi ste svojim delima osvedočili patriotizam  i dokazali da ste dostojni potomci pripadnika 12. pešadijskog puka šumadijske divizije ,,Car Lazar“. Danas je došlo vreme kada slobodno pevamo o Kosovu, kada slobodno govorimo o Košarama, o Paštriku i o veličanstvenim srpskim pobedama 90-ih godina. Dodeljujemo boračke legitimacije, to je prvi korak u postupku dodele boračkih Spomenica. Svi vi koji ste regulisali status borca ostvarili ste pravo na Spomenicu, nešto čime država Srbija pokazuje najviši vid zahvalnosti vama koji ste onda kada je bilo teško obukli uniforme, uzeli pušku i krenuli da branite ovu državu. Hvala na svemu što ste činili, država Srbija će biti uz sve vas i pomagaće“, rekao je Antić.

Pre svečanog uručenja legitimacija, predsednica Privremenog organa Valentina Milosavljević pozvala je sve borce koji do sada nisu utvrdili svoj status, da to urade kako bi ostvarili svoja prava.

,,Da nije bilo vas možda danas ne bi bilo ni nas i hvala vam što ste nam sačuvali slobodu, što ste bili na braniku otadžbine. Lokalna samouprava će na narednoj Skupštini doneti odluku o umanjenju plaćanja komunalnih usluga i kao i u Beogradu će 30 posto umanjenja pripasti svim našim borcima i boračkim porodicama. Da bismo tu odluku jednoglasno i s lakoćom izglasali potrebna nam je podrška naših boraca. Dodeljujemo 238 legitimacija, očekujemo oko 600, prenesite svojim saborcima da što pre utvrde status boraca i dođu u Opštinu, kancelariju broj 6 da podnesu zahtev kako bi i oni ostvarili pravo i na borački dodatak i na legitimaciju i spomenicu koji će u narednim mesecima dodeliti ministar Selaković. Želimo do nove godine što više zahteva kako bismo se tokom zimskih meseci okupili i sa još bruskih boraca. Znamo da ih ima ali vas molim za strpljenje, dok svi ne budi registrovani ne možemo izneti tačnu cifru. Želim vas da čuvate svoje ognjište, zdravlje i da čuvate nas koji će brinuti za vas, živeli bruski borci, živela Srbija“, poručila je predsednica Milosavljević.

Borcima je drago što su dobili legitimacije i što se na ovaj način ceni njihovo požrtvovanje.

,,To je pažnja, zahvalnost, drago nam je što su nas uvažili, što se neko seća kako smo prošli, a kako smo prošli na ratištu, to samo mi znamo“, kratko je rekao jedan od boraca, Zoran Maksić  koji je dva meseca proveo u bolnici nakon borbi.

Prema Zakonu objavljenom u Službenom glasniku Republike Srbije o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, borcima pripada pravo na ličnu i porodičnu invalidninu, dodatak za negu,  dečiji dodatak, ortopedski dodatak, zdravstvenu zaštitu i druga prava u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite, medicinsko tehnička pomagala, banjsko klimatski oporavak, profesionalnu rehabilitaciju i novčanu pomoć za vreme profesionalne rehabilitacije, invalidski dodatak, mesečno novčano primanje, porodični dodatak, borački dodatak, naknada troškova smeštaja u ustanovu socijalne zaštite, novčanu naknadu za nabavku putničkog motornog vozila, pravo na poseban penzijski staž, rešavanje stambenih potreba, naknadu troškova putovanja, besplatna i povlašćena vožnja, pravo na „Boračku spomenicu“, pravo na legitimaciju; pravo na prioritet u zapošljavanju, „Antifašističku spomenicu 1941.“, pomoć u slučaju smrti, pravo borca na uniformu.

Zakon predviđa i da opština može svojim propisima utvrđivati druga prava (kao na primer: popust na komunalne usluge, besplatnu ili povlašćenu vožnju u javnom lokalnom prevozu, besplatno parkiranje, pravo dece na besplatne udžbenike i dr.) ili utvrditi veći obim prava od obima prava utvrđenih ovim zakonom i povoljnije uslove za njihovo ostvarivanje, ako u svom budžetu obezbedi sredstva za te namene.

Svečanu dodelu legitimacija upotpunio je i nastup KUU ,,Kopaonička frula“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *