URUČENI VAUČERI POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA KOJA SU PRETRPELA ŠTETU OD POPLAVA

Vlasnici 25 poljoprivrednih gazdinstava koja su pretrpela najveću materijalnu štetu tokom prošlogodišnjih poplava, dobili su vaučere u iznosu od po 66. 000 dinara zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Poljoprivrednici ce novac moći da iskoriste do kraja maja za potrebe poljoprivredne proizvodnje.

,, Dobar deo štete zbog poplava smo uspeli da saniramo uz pomoć Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Hvala im na tome“, istakao je predsednik opštine Brus Dalibor Savić ovom prilikom.

Državni sekretar u resornom Ministarstvu Boban Kostić pozdravio je poljoprivrednike i izrazio nadu da će ova sredstva pomoći poljoprivrednicima da ove godine započnu proizvodnju na vreme onako kako su planirali.

,,Poljoprivreda je fabrika pod nebom a radnici te fabrike ste vi, vredni poljoprivredni proizvođači i suočavate se sa velikim problemima, to je nama jasno.  Zahvaljujemo se kao Ministarstvo FAO organizaciji koja je na inicijativu ministarke Jelene Tanasković prihvatila i odazvala se inicijativi ne bi li pomogla našim poljoprivrednim proizvođačima u sanaciji štete a samim tim i vama, da proizvodnju započnete na vreme u ovoj godini. Mi znamo da sredstva nisu dovoljna za sve ono što vama treba, ali štetu koju je naša zemlja pretrpela usled obimnih padavina procenjuje se na oko 10 miliona evra što je ogromna suma novca. Na osnovu kategorizacije opština, FAO organizacija opredelila je sredstva za sedam opština, za 222 korisnika, odnosno za ona gazdinstva koja su pretrpela štetu od preko 60. 000 dinara“, naveo je Kostić.

Iz FAO organizacije su naglasili da će se vremenske neprilike i dalje dešavati i da je važna prevencija.

,,Mi sarađujemo sa opštinom Brus već neko vreme i znamo situaciju kod vas i da često imate štete u poljoprivredi i ne samo od poplava nego i od drugih elementarnih nepogoda. Radili smo procenu ugroženosti opština u Srbiji od klimatskih promena i Brus je jedna od najugroženijih. Zato je Brus i uključen u ovaj projekat. Ovim vaučerima moći ćete da nabavite opremu koja vam je potrebna za proizvodnju, za semenski sadni materijal, đubrivo, alate, rezervne delove za mašine,  za sve osim pesticida. Meni je drago što je FAO mogao da se uključi ali mi je i žao što se ovo ponavlja iz godine u godinu. Klimatske promene su takve da imamo intenzivnije padavine, molim i vas da se uključite i vidite šta je ono što vi možete da uradite na svojim imanjima da se ne dešavaju često ovakve stvari jer je prevencija jako bitna i ima dosta toga što možete sami da uradite da se ublaži šteta“, naglasila je specijalistkinja za terenske projekte FAO organizacije, Ljiljana Isić, obraćajući se poljoprivrednicima.

Dejanu Pavloviću iz Velike Grabovnice će ova sredstva dobro doći pred sezonu sadnje.

,, Ovo će nam značiti mnogo, posebno u ovom periodu godine kada počinju radovi. Moje gazdinstvo je pretrpelo veliku štetu, reka Kaluđerica se izlila i poplavila mi je veći deo poljoprivredne kulture, tu je bilo i ogrevnog drveta koje je spremljeno za ovu godinu. Hvala Ministarstvu, hvala prethodnom rukovodstvu opštine koje je iniciralo ovaj projekat i sadašnjem koje je to podržalo, kao  i Branislavu Valjareviću koji je na ovome radio“, rekao je Pavlović.

Konsultant FAO organizacije Vladimir Bojović objasnio je način korišćenja vaučera čija sredstva će poljoprivrednici moći da utroše i u bruskim poljoprivrednim apotekama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *