VLADA UPUTILA PREDSEDNIKU REPUBLIKE PREDLOG ZA RASPUŠTANJE PARLAMENTA

Vlada Republike Srbije uputila je obrazložen predlog predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U predlogu za raspuštanje parlamenta navodi se, pored ostalog, da su se u poslednje vreme u delu javnosti pojavili zahtevi za raspisivanje novih, vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra 2023. godine deo opozicionih političkih stranaka takav zahtev podneo predsedniku Republike.

Članovi Vlade doneli su na sednici i odluke o raspuštanju Skupštine grada Beograda i obrazovanju privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donete su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima je i skupština opštine Brus.

Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *