ZA VREME ,,BUCINIH DANA“ ALEKSANDROVAC ĆE BITI CENTAR POZORIŠNE MAGIJE

Još svega nekoliko dana ostalo je do početka osmog Pozorišnog festivala „Bucini dani“ koji počinje u utorak 20. juna a završava se svečanom dodelom nagrada ,,Zlatno zrno“ 25. juna u Aleksandrovcu.

Festival posvećen pozorišnom kritičaru, književniku i esejisti, Župljaninu Milosavu Buci Mirkoviću, okupiće prepoznatljiva glumačka imena na sceni Doma kulture koji nosi ime čuvenog Čika Buce, o kome i danas, sa velikim poštovanjem i ljubavlju govore svi ljudi od teatra i umetnosti.

Program festivala čiji je ovogodišnji moto ,,Istina za po(d)neti” otvoriće predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Naš razred“ poljskog pisca Tadeuša Slobođaneka, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat. Uloge tumači mlada glumačka postava: Nina Nešković, Suzana Lukić, Jelena Blagojević, Vučić Perović, Nedim Nezirović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Dragan Sekulić, Dušan Matejić i Jovan Jovanović.

Višestruko nagrađivana ,,Ana Karenjina” Lava Tolstoja u produkciji Novosadskog pozorišta reditelja Dejana Projkovskog biće izvedena dan kasnije, a 22. juna će pozorišna publika moći da pogleda duo-dramu “Pluća” britanskog pisca Dankana Mekmilana, u kojoj uloge tumače Goran Jevtić i Suzana Lukić (produkcija Madlenianum i agencija Marador).

Predstava ,,Rasvetljavanje  slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19.veka”, prema tekstu i režiji Anđelke Nikolić, na sceni Doma kulture “Milosav Buca Mirković” biće na programu 23. juna. Koprodukciju ovog ostvarenja koje govori o neprolaznosti porodičnog nasilja u Srbiji kroz vekove potpisuju Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, Pulsteatar u Lazarevcu, Seoski kulturni centar Markovac i Udruženje “Hop-la” iz Beograda.

Poslednjeg dana takmičarskog programa, 24. juna, na programu je još jedna predstava Narodnog pozorišta iz Beograda,  ,,Očevi i oci”, po romanu pisca Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića.

Žiri u sastavu Aleksandra Janković, Boris Milivojević i Ksenija Krnjajski odlučivaće o glumačkim nagradama “Zlatno zrno”, koje će biti dodeljene u više kategorija.

U pratećem programu će pored ostalih sadržaja biti predstavljena i monografija ,,Renata Ulmanski/Njegovo veličanstvo: Slučaj” posvećena životu velike glumačke dive, koju je priredio Marko Misirača, saznajemo od organizatora festivala.

Sve predstave počinju od 20 časova. Cena pojednične karte je 600 dinara a komplet ulaznica iznosi 2500 dinara. Karte se mogu kupiti na blagajni Doma kulture ,,Milosav Buca Mirković“ radnim danima od 9 do 20 sati, subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. U danima festivala karte će se prodavati svakodnevno od 9 do 20 sati a rezervacije se mogu izvršiti i pozivom na broj 037 355 2181.

Milosav Buca Mirković rođen je 1932. u Aleksandrovcu a preminuo je 2013. u Beogradu. Bio je književni i pozorišni kritičar, esejista, novinar, pesnik… Upravljao je Jugoslovenskim dramskim pozorištem i obavljao funkciju generalnog sekretara Srpske književne zadruge. Iza sebe je ostavio preko 16000 naslova kritičkih tekstova i četrdeset knjiga. Dobitnik je prestižne nagrade Udruženja književnika Srbije za ,,Životno delo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *